dinsdag 28 juli 2020

MP3: Kick some ass!

Hieronder lees je mijn artikel, wat ik in 1999 heb geschreven, over de MP3 revolutie en de toekomst van de digitale muziek. Is het vandaag de dag nog steeds actueel? Ik nodig je uit om je mening te geven onderaan de pagina.

MP3: Kick some ass!

Het zijn zenuwachtige dagen voor de platenmaatschappijen. Nu de zomer begint door te breken zullen de platenmaatschappijen het naast de zomerwarmte, het nog eens extra warm krijgen. Die extra warmte wordt veroorzaakt door het verschijnsel MP3. Sinds de opmars van MP3 zijn duizenden liedjes gratis op het Internet verkrijgbaar. De platenmaatschappijen lopen hierdoor miljoenen guldens aan inkomsten mis.

MP3 staat voor MPEG-1, layer 3. Het is ontwikkeld door The Moving Picture Experts Group. Dit bedrijf werkt aan de standaardisatie voor compressiemethoden voor beeld, video en geluid. Om een MP3-bestandje te kunnen afspelen, heb je naast natuurlijk een computer een MP3-speler nodig. Winamp is de meest gebruikte MP3-speler van het moment. De Winamp MP3-speler is gratis vanaf het Net te downloaden. Als de MP3-speler is geïnstalleerd dan kan je op het Net je favoriete liedjes downloaden. Een MP3-tje downloaden kost als je een snelle verbinding hebt minder dan 10 minuten. De MP3-bestandjes zijn ongeveer 4 MB groot. Elke minuut van een song is 1 MB groot. Dit komt door de compressietechniek. Een MP3-bestandje is tien tot twaalf keer zo klein als de oorspronkelijke audio-track. Als een MP3-nummer dan op de harde schijf van je computer staat kan je het met de MP3-speler afspelen. De meeste MP3’s zijn van een zeer goede kwaliteit (16 bit stereo en 44,1 KHz). Alleen mensen met zeer goede oren horen dat de kwaliteit van een cd beter is. Maar voor de gewone leek maakt dit niks uit. Trouwens ik vind een MP3 nog beter klinken dan een cd. Vraag me niet waarom. Misschien klinkt het geluid beter door mijn 120 Watt boxen van de computer? Als je meerdere MP3-bestandjes op je computer hebt staan, kan je met speciale software de MP3’s omzetten in WAV files. De WAV files kunnen dan op een audio cd worden gebrand en zie hier: je hebt je eigen cd samengesteld zonder van je stoel af te gaan.

Muziekindustrie in de aanval

De muziekindustrie ziet met tranen in de ogen toe hoe de illegale distributie van hun muziek een gigantische vlucht neemt via Internet. De gewone computergebruiker kan muziek op een cd-schijfje branden en via de cd-speler afspelen. De cd-schijfjes kunnen worden gekopieerd en aan vrienden worden uitgedeeld. Om dit tegen te gaan ontwikkelt de muziekindustrie altenatieven. Zo werd eind vorig jaar aangekondigd dat de 5 grootste platenmaatschappijen Universal Music, Warner Music, BMG, EMI en Sony Music werken aan een online-distributiestandaard. De platenmaatschappijen willen een systeem ontwikkelen waarmee computergebruikers tegen betaling muziek kunnen downloaden van Internet. De auteursrechten kunnen dan beschermd worden. Met MP3 wordt er op zeer grote schaal inbreuk gemaakt op deze rechten. Immers iedereen kan op eigen wijze muziek op het Net via zijn homepage gratis aanbieden voor iedereen. De vijf maatschappijen hebben de gezamelijke krachten gebundeld in het “secure digital music initiative” (SDMI). Ook elektronicaproducenten (internetprovider Amercia Online en kabelbedrijf AT&T) en softwarebedrijven (Microsoft, IBM) hebben zich hierbij aangesloten. Zelfs het multimedia bedrijf Diamond Multimedia, dat de rechtzaak won van de Recording Association Of Amercia (RIAA), wegens het uitbrengen van de RIO MP3-player, waarbij muziek van het Internet op een soort portable walkman kan worden gezet.
Gezamenlijk willen deze bedrijven voor juli dit jaar een nieuwe standaard ontwikkelen. De samenwerking met de elektronicaproducenten is van belang omdat zij de standaard moeten verwerken in hun producten. De platenmaatschappijen willen voor kerst de muziek digitaal aanbieden, omdat zij bang zijn dat anders MP3-spelers de meestgewilde kerstcadeaus zijn. De industrie denkt dankzij de grote namen die ze onder contract hebben de computergebruiker te kunnen overhalen op een nieuw systeem. Zelf ben ik erg benieuwd hoe ze dit willen gaan doen. Zou een mogelijkheid zijn dat het nieuwste album van The Rolling Stones of U2 alleen via deze nieuwe standaard is te downloaden? En hoeveel moet de geïnteresseerde dan betalen? Dit zijn allemaal vragen waar we voor het einde van deze eeuw nog antwoord op willen hebben.
Er zit wel een addertje onder het gras. Wil de computergebruiker wel gebruik maken van deze nieuwe standaard? Want hoe meer de MP3 is ingeburgerd, hoe moeilijker het is om over te stappen.
Maar al mag het idee nog zo mooi zijn voor de platenmaatschappijen, een manier om muziek zodanig te versleutelen dat pas na betaling gekopieerde bestanden omzet in muziek is er nog niet. En de manier hoe de bestandjes eruit zien is ook nog onbekend. Misschien wel gebasseerd op MP3-software? We moeten afwachten. Tot nu toe moet de muziekindustrie nog aanzien hoe de verspreiding van illegale muziek via het Net en andere wegen verder toeneemt. Zo zijn in Nederland in 1998 de cd-verkopen met bijna 10 procent gedaald tot 41,6 miljoen stuks. Deze daling is gedeeltelijk te wijten aan de nieuwe kopieermogelijkheden die cd-roms en cd-recordables bieden. En de regels die Buma/Stemra twee jaar geleden als eerste organisatie ter wereld opstelde lossen weinig op. Ze komen erop neer dat het verboden is complete songs die goed klinken te downloaden. Alleen de fragmenten van nummers in een mindere geluidskwaliteit zijn toegestaan. Maar dan moet de webmaster van de site daarvoor wel betalen. Niet echt een fantastische regel zou je zeggen. En wat betreft het uitbannen van piraterij op het Net: het is naar een speld zoeken in een hooiberg.
Ondanks het niet kunnen bevechten van de piraterij hoopt Buma/Stemra op de Europese Unie, die met een Europese richtlijn de commerciële exploitatie op het Net goed wil regelen. Buma/Stemra denkt dat hiermee het aantal MP3-sites gaat afnemen, zodat dit verschijnsel beheersbaar gaat worden.

De een z'n dood, de ander z'n brood

Ook al mag de verspreiding van MP3 muziek op het Internet wel illegaal gebeuren en lopen de platenmaatschappijen miljoen guldens aan inkomsten mis, er zijn slimmeriken die hiermee veel geld denken te kunnen verdienen. Zo ook het al eerder besproken Diamond Multimedia, die met haar portalbe MP3-player veel opzien baarde. In dit apparaatje kan gedownloade muziek worden weggeschreven, zodat je je favoriete muziek overal kan beluisteren. Helaas kan er niet veel muziek worden opgeschreven omdat het geheugenbestand van de RIO MP3-player maar beperkt is tot 32 MB (tenzij je voor een paar honderd gulden meer de RIO MP3-player met 64 MB geheugen koopt). Maar er is een begin. Andere gelijkwaardige apparaten zijn de MPman en de portable player van Creative Labs.
Laatst heb ik op de site van Macpower gezien dat zij nu een cd-rom speler aanbied die niet aan een computer hoeft worden aangesloten. Met de cd-rom speler kunnen cd-roms waarop MP3-bestandjes zijn gebrand worden afgespeeld. Leuk speelgoed voor DJ’s en niet al te duur (rond de Fl. 500,- gulden). Met de opkomst van al deze hardware wordt het moeilijker voor platenmaatschappijen om met iets nieuws te komen. Voor de gewone man is het fantastisch.

Ride the MP3 like a muthafuckin’ cowboy

Met deze woorden uit Chuck D, de voorman van Public Enemy, zijn vertrouwen in MP3. Public Enemy brak met de platenmaatschappij Polygram waar zij onder contract stond, omdat ze zonder toestemming van Polygram een aantal nummers in MP3-formaat op Internet zette. Polygram zag hierdoor inkomen hun teruglopen en riep Chuck D en de zijnen op het matje. De groep wil nu zelf haar muziek via MP3 verspreiden en heeft plannen om het nieuwe label Slamjamz te lanceren. Voorlopig wordt de muziek gratis aangeboden. Misgelopen kosten worden gecompenseerd met opbrengsten uit concerten en merchandising. De Beastie Boys zaten ook in hetzelfde schuitje als Public Enemy. Maar zij gingen nog een stapje verder en begonnen te experimenteren met een radiostation in MP3-formaat op hun eigen site. MP3 maakt het mogelijk om geheel onafhankelijk muziek aan te bieden aan een groot publiek.
Toen vier jaar geleden The Future Sound Of London beweerde dat de distributie van hun muziek ooit via het Net zou gaan en daarmee de platenmaatschappijen en platenwinkels overbodig worden, werden zij met enige scepsis aangekeken. Maar dit is nu precies wat honderden groepen en labels inmiddels doen. Eigen muziek op het Net aanbieden in MP3-formaat, voor een kostprijs die ver ligt onder die van cd’s in de winkels. Daarnaast kun je per nummer bepalen of je het wilt kopen of niet, zodat je niet de hele cd hoeft te kopen voor die twee favoriete nummers.
De perfecte site voor bands om je muziek op te zetten is die van MP3.com. Deze site wordt door honderdduizenden mensen per dag bekeken. Bands en artiesten kunnen hun muziek gratis weggeven of verkopen tegen een zeer lage prijs. De muziek die zij maken wordt per genre gecategoriseerd. Platenmaatschappijen vinden deze manier van muziekdistributie een gevaar, want waarom zou je je muziek gratis weggeven als je er ook iets aan kan verdienen. Maar websites als MP3.com komen met het tegen-antwoord, dat zij alleen maar onbekend talent een kans willen geven zichzelf te laten horen. Zo wordt het voor A&R-managers juist makkelijk gemaakt om via zo'n site nieuw talent te scharrelen. Samen kunnen ze dan de promotie naar een hoger plan brengen, want alleen via Internet is wereldberoemd worden moeilijk.

Pompen of verzuipen?

Met dank aan het Internet en de cd-branders kunnen consumenten nu gemakkelijk digitale muziek kopiëren en verspreiden. De muziekindustrie kan hier niks aan doen en in plaats van het vinden van manieren om het illegaal kopiëren tegen te gaan, kan de muziekindustrie beter zoeken naar manieren om ervan te profiteren. Ik zal een paar voorbeelden geven die zijn uitgedacht door Herbert Blankesteijn (jounalist) waar de muziekbranche interesse zou voor moeten hebben. Er moeten heffingen komen op alle blanco audio-cd’s. Dus zowel voor het cd-kopieerapparaat van Philips als voor de pc.
Natuurlijk moeten de prijzen van de cd’s omlaag, want die zijn krankzinnig hoog. En ga me niet vertellen dat de verlaging niet mogelijk is, want ik heb het idee dat de platenmaatschappijen de prijzen kunstmatig hoog houden.
De muziekindustrie zal zich meer bezig moeten houden met het maken van verzamel cd’s. En misschien dan nog wel met cd-roms, waarin MP3-formaat hele oeuvres passen van artiesten en groepen. Met gemak past het hele oeuvre van Metallica, tot nu toe, op 1 cd-rom. En als je er dan ook nog een mooi dik boek bij geeft, met foto’s en teksten, dan heb je een zeer aantrekkelijk product.
Steun de websites van fans van bands en artiesten. Je kan bijvoorbeeld de fans informatie (tekst, foto’s en muziek) geven die zij op hun website kunnen plaatsen en maak reclame op die sites in de vorm van banners. Een andere manier is een betaald gedeelte maken waar elke week interessant nieuws is te vinden dat echt de moeite waard is, want mensen houden er eigenlijk niet van om te betalen op Internet voor informatie.

Eye on the future

Het kopiëren van digitale muziek zal net zo lang als de mens blijven bestaan. Het is een verschijnsel wat niet te stoppen is. Wat dit zal betekenen voor de muziekindustrie is nog niet bekend. Natuurlijk zullen ze als dit doorgaat miljarden guldens aan verlies lijden. Maar misshien kan uit deze situatie nog iets moois komen voor iedereen.
De prijzen van cd’s en concertkaartjes kunnen omlaag gaan. Hierdoor zullen meer mensen via de legale weg hun cd’s kopen. De inkomsten voor de muziekindustrie kunnen dan toenemen. Maar natuurlijk zal de muziekbranche ook muziek gratis moeten weggeven, om mensen lekker te maken voor de muziek waarvoor zij misschien wel willen betalen. De prijzen van concertkaarten kunnen ook wel omlaag. En als dat niet mogelijk is wegens technische redenen, of omdat de Amsterdam Arena te duur is om te huren, geef dan de mensen iets extra’s bij het kopen van een concertkaartje. Een single, of een boek bijvoorbeeld.
Ik sta hier niet de muziekindustrie te verdedigen, want ik vind zelf ook dat ze verzuipen in het geld en dat software als MP3 een fantastisch alternatief is voor mensen die het beu zijn om dure cd’s te kopen. Zelf ben ik ook een voorstander van MP3 in zijn vrije vorm. Maar platenmaatschappijen moeten met hun artiesten om de tafel gaan zitten en ze vertellen dat ze de prijzen van hun cd’s moeten verlagen willen zij iets tegen het illegaal kopiëren doen. Of dat hun muziek via nieuwe manieren verkocht gaat worden, bijvoorbeeld per nummer.
Artiesten moeten zelf ook inzien, dat zij hun muziek niet duur moeten verkopen. Een groot voorbeeld zijn hiervoor De Heideroosjes, die zo ver gaan dat ze op de hoes laten afdrukken dat een cd van hun niet boven een bepaalde prijs verkocht mag worden.
Leve De Heideroosjes.

Literatuur:

Blankesteijn, Herbert
Muziekbranche moet het kopiëren niet tegenwerken/ Herbert Blankesteijn
In: De Volkskrant, 11 mei 1999, blz. 9

Donkers, Sander
Cd’s vogelvrij/ Sander Donkers
In: Vrij Nederland, 3 april 1999, blz. 5-7

Goodin, Dan
Net music changing copyrights?/ Dan Goodin
Url: www.news.com, 27 april 1999

Jongeneel, Christian
De audio-cd is al hopeloos verloren/ Christian Jongeneel
In: De Volkskant (sectie Wetenschap), 13 februari 1999, blz. 5

Kopiëren
Kopiëren muziek op internet aangepakt
In: De Volkskrant, 22 december 1998, blz. 16

Lipton, Beth
Music industry blames MP3 for sagging sales/ Beth Lipton
Url: www.news.com, 25 maart 1999

Mertens, Peter
Van fonograaf naar Mpman; Prachtige technologie voor meer dan piraterij/ Peter Mertens
In: Publish, nr. 2, 1999, blz. 32-35

Mets, N.
Muziekindustrie on line in verdediging gedrongen/ N. Mets
In: Het Financieel Dagblad, 11 mei 1999, blz. 4

MP3
MP3 biedt bands totale onafhankelijkheid
In: De Volkskrant, 26 maart 1999, blz. 22

Sprenger, Polly
Will MP3 Walk Over Walkmans?/ Polly Sprenger
Url: www.wired.com, 12 april 1999

Veen, Gert van
Geen cd-zaak meer nodig; Fabrikanten strijden om geluidsapparatuur van de toekomst/ Gert van Veen
In: De Volkskrant, 27 november 1998, blz. 21

Verkoop
Verkoop van cd’s keldert door illegaal kopiëren
In: De Volkskrant, 19 mei 1999, blz. ?

Datum: 4 juni 1999

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je bericht!